X

Dromen & Nachtmerries

Dromen

Wat gebeurt er als je droomt?
Het lijkt alsof mensen die slapen ‘uit staan’. De ogen zijn dicht en het lichaam beweegt niet. Maar we staan niet uit, integendeel: onze hersenen zijn namelijk – afhankelijk van hoe diep de slaap is – zeer actief of juist minder actief. Tijdens het slapen doorloop je verschillende slaapstadia. Eén hiervan is de droomslaap.

Een droom is een film van je eigen gedachten. Tijdens REM slaap is je brein een hyperactieve video-projector. Doordat specifieke hersengebieden actief zijn en andere weer niet geldt er een omgedraaide verwerking van informatie: in plaats van dat je informatie uit de buitenwereld waarneemt wordt informatie van uit de hersenen voor je ogen geprojecteerd – alsof het van buiten komt.

Een droom is dus een hallucinatie. Zoals iemand met schizofrenie overdag stemmen kan horen of imaginaire personen kan zien, is ieder mens iedere nacht pakweg anderhalf tot twee uur aan het hallucineren. Het enige verschil: ’s nachts kan het, en overdag verstoort het je functioneren.

Als jewilt weten wat zich allemaal afspeelt in je hoofd tijdens de slaap, ga dan naar hersenfuncties of ga naar onze andere website: www.allesoverdromen.nl

Nachtmerries

Hoe kom je er vanaf?
Nachtmerries zijn extreem angstige dromen met erg negatieve emoties waaruit de dromer meestal wakker schrikt. Bijna altijd heeft de dromer na de nachtmerrie een duidelijke herinnering aan de vervelende situatie die net gedroomd is. De nachtmerries kunnen variëren van een achtervolging, vallen, verdrinken, anderen zien overlijden, herhalen van een vervelende gebeurtenis tot eigenlijk alles wat een mens angst kan aanjagen.
Nadat de persoon wakker wordt is het snel duidelijk dat het maar een droom was. Door hun nachtmerries slapen mensen slecht en zijn vaak moe de volgende dag. Naast deze al heel vervelende aspecten kunnen nachtmerries ervoor zorgen dat mensen niet meer durven te slapen of door te slapen.

Wil je meer weten over nachtmerries? Erachter komen of je er last van hebt? Van deze vervelende dromen af? Kijk dan op de website: www.nachtmerries.org.

dromen

Slaap - Een gebruikershandleiding

Waarom slapen we? Wat gebeurt er tijdens je slaap? En wat gebeurt er als je níet slaapt? We schreven er een boek(je) over, samen met VGZ en Slaapmakend. Je kunt 'm hier gratis downloaden:
Slaap - Een gebruikershandleiding