X

Slaapproblemen

Slaapproblemen & -stoornissen

Te weinig slaap. Of juist te veel.
De meeste mensen genieten ´s nachts van hun welverdiende rust. Toch is er een grote groep die problemen heeft met goed slapen. Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders slapen slecht. Verschillende slaapproblemen komen hierbij voor. Mensen slapen niet of amper, hebben nachtmerries, denken dat ze stikken of schoppen zonder dat ze het willen met hun benen.
Ruwweg kan bij de slaapstoornissen een onderscheid gemaakt worden tussen te veel of juist te weinig slaap. In beide gevallen is de persoon overdag erg moe. In het eerste geval is er vaak sprake van een in- of doorslaapstoornis (bv. slapeloosheid/insomnie). In het tweede geval gaat het bijvoorbeeld om stoornissen als narcolepsie of slaapapneu.

Als je meer wilt weten over welke verschillende slaapstoornissen er (behalve insomnie) zijn, kun je kijken op de website www.slaapproblemen.org. Specifiek voor nachtmerries hebben we een aparte website: www.nachtmerries.org

slaapproblemen

Slaap - Een gebruikershandleiding

Waarom slapen we? Wat gebeurt er tijdens je slaap? En wat gebeurt er als je níet slaapt? We schreven er een boek(je) over, samen met VGZ en Slaapmakend. Je kunt 'm hier gratis downloaden:
Slaap - Een gebruikershandleiding